ipc shopping centre

Privacy Notice

Personal Data Privacy Notice To IPC Customers And Guests

Dear valued IPC customers and guests,

This privacy notice for personal data (“Personal Data Privacy Notice”) is issued to all our valued customers and guests of Ikano Corporation Sdn Bhd (“IPC”, “us”, “we”, “our” or “ours”), pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

During your course of dealing with us, we will collect and process your personal data for purposes, including, to communicate with you, provide products and/or services to you, respond to your enquiries or complaints, provide you with information and/or updates on products, services and/or promotions offered by Ikano Corporation Sdn Bhd and selected third parties and other purposes required to operate and maintain our business as set out in our Personal Data Privacy Policy (collectively referred to as “Purposes”).

Personal data which we collect and process may include sensitive personal data including information as to the physical or mental health or condition of a data subject, religious beliefs or other beliefs of a similar nature, or any other sensitive personal data as prescribed by the law from time to time.

We will not disclose any of your personal data to any third party without your consent except to our related corporations and affiliates, our vendors, our suppliers, our joint venture/business partners, our appointed agents and/or our service providers, within or outside Malaysia, where necessary, that provide related products and/or services in connection with our business, any party who undertakes to keep your personal data confidential, any person as set out in our Personal Data Privacy Policy, or to whom we are compelled or required under the law to disclose to. In this regard, please note that we may be transferring your personal data outside of Malaysia to our central customer data storage and processing servers located overseas and share your personal data with our related corporations for such Purposes. A copy of our Personal Data Privacy Policy is available on our website at /personal-data-privacy-policy.

It is necessary for us to collect and to retain your personal data. If you do not provide us with your personal data, or do not consent with this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy, we will not be able to effectively provide products and/or services to you, if at all.

We are committed to ensuring that your personal data is stored securely. You have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct your personal data held by us. You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data. (for example, requesting us to stop sending you any marketing and promotional materials or contacting you for marketing purposes).

Your written request should be addressed to:

Data Protection Officer
Address: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Contact No.: +(603) 7730 0333
Email Address: DPO.IPC@ikano.asia

By submitting your personal data to us, you consent to us processing your personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice. We will also take it that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

In some circumstances, you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or other third party including minors). You represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to us and you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their Personal Data in accordance with this Personal Data Privacy Notice.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy from time to time. We will notify you of any amendments to this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Personal Data Privacy Notice or Personal Data Privacy Policy.

In accordance to Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Date of issuance of this Personal Data Privacy Notice: 1 April 2019

Notis Privasi Data Peribadi Kepada Pelanggan-pelanggan Dan Tetamu-tetamu IPC

Pelanggan-pelanggan dan tetamu-tetamu yang dihormati,

Notis privasi untuk data peribadi ini (“Notis Privasi Data Peribadi”) diberikan kepada semua pelanggan dan tetamu Ikano Corporation Sdn Bhd (“IPC”, “kita” dan “kami”) yang dihormati, selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Sepanjang masa urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, memberi produk dan/atau perkhidmatan kepada anda, memberi maklum balas terhadap pertanyaan atau aduan anda, memberi anda maklumat terkini mengenai produk, perkhidmatan dan/atau promosi yang ditawarkan oleh Ikano Corporation Sdn Bhd dan pihak ketiga yang terpilih, serta tujuan-tujuan lain yang kami perlukan untuk mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami sepertimana yang tertera di Polisi Privasi Data Peribadi kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).

Data peribadi yang kami kumpulkan dan diproses mungkin termasuk data peribadi yang sensitif termasuk maklumat mengenai kesihatan atau keadaan fizikal atau mental subjek data, kepercayaan agama atau kepercayaan lain yang serupa, atau data peribadi lain yang sensitif seperti yang ditetapkan oleh undang-undang dari masa ke semasa.

Kami tidak akan mendedahkan sebarang data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda kecuali kepada syarikat berkaitan dan bersekutu kami, vendor, pembekal, rakan usaha sama/perniagaan, serta ejen dan/atau pembekal perkhidmatan dilantik oleh kami, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, jikalau perlu, yang memberi produk dan/atau perkhidmatan berkaitan dengan perniagaan kami, mana-mana pihak yang berjanji untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit, kepada mana-mana pihak sepertimana yang tertera di dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami, atau sekiranya diperlukan di bawah undang-undang. Dalam hal ini, sila ambil perhatian bahawa kami mungkin akan memindahkan data peribadi anda keluar daripada Malaysia ke pelayan penyimpanan dan pemprosesan data pelanggan pusat kami yang berada di luar negara dan berkongsi data peribadi anda dengan syarikat-syarikat berkaitan kami untuk Tujuan-Tujuan tersebut. Sesalinan Polisi Privasi Data Peribadi kami boleh didapati di /personal-data-privacy-policy.

Kami perlu mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Sekiranya anda tidak memberikan data peribadi anda kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Notis Privasi Data Peribadi dan Polisi Privasi Data Peribadi kami, kami mungkin tidak dapat memberikan produk dan/atau perkhidmatan secara efektif kepada anda.

Kami akan memastikan data peribadi anda disimpan dengan selamat. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Anda mempunyai hak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda pada bila-bila masa (contohnya, meminta kami berhentikan penghantaran iklan atau promosi kepada anda untuk tujuan pemasaran).

Setiap permintaan bertulis atau perhubungan mengenai data anda perlu disampaikan ke alamat di bawah:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Alamat: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
No.Telefon: +(603) 7730 0333
Alamat E-mel: DPO.IPC@ikano.asia

Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju untuk kami memproses data peribadi anda sepertimana yang tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini, dan anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah betul dan lengkap, dan tiada data peribadi yang mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan setakat tarikh notis ini. Anda mesti, dengan segera, mengemaskini data anda sekiranya terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi yang anda beri kepada kami.

Dalam keadaan tertentu, anda mungkin telah memberi data peribadi berkaitan individu lain (seperti ahli keluarga anda atau pihak ketiga yang lain termasuk individu yang di bawah umur 18 tahun). Anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberi data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini.

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindahan kepada Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami akan dimaklumkan di laman web kami atau melalui cara lain yang bersesuaian. Jika kita meminda Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami, pindaan itu hanya akan berkuat-kuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi Data Peribadi atau Polisi Privasi Data Peribadi yang terpinda.

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi Data Peribadi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Tarikh Notis Privasi Data Peribadi ini dikeluarkan: 1 April 2019

Personal Data Privacy Notice To Vendors/Suppliers/Distributors/Tenants

Dear valued Vendors/Suppliers/Distributors/Tenants,

This privacy notice for personal data (“Personal Data Privacy Notice”) is issued to all our valued vendors/suppliers/distributors of Ikano Corporation Sdn Bhd (“IPC”, “us”, “we”, “our” or “ours”), pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

During your course of dealing with us, we will collect and process your personal data for purposes, including, to communicate with you, respond to your enquiries or complaints, process your invoices in relation to the sale/supply/distribution of your products and/or services and other purposes required to operate and maintain our business as set out in our Personal Data Privacy Policy (collectively referred to as “Purposes”).

We will not disclose any of your personal data to any third party without your consent except to our related corporations and affiliates, our joint venture/business partners, our vendors, our suppliers, our appointed agents, our service providers, financial institutions, and/or insurance companies, within or outside Malaysia, where necessary, that provide related products and/or services in connection with our business, any party who undertakes to keep your personal data confidential, any person as set out in our Personal Data Privacy Policy, or to whom we are compelled or required under the law to disclose to. A copy of our Personal Data Privacy Policy is available on our website at /personal-data-privacy-policy.

It is necessary for us to collect and to retain your personal data. If you do not provide us with your personal data, or do not consent with this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy, we will not be able to process your invoices in relation to the sale/supply/distribution of your products and/or services, if at all.

We are committed to ensuring that your personal data is stored securely. You have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct your personal data held by us. You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data. (for example, requesting us to stop sending you any marketing and promotional materials or contacting you for marketing purposes).

Your written request should be addressed to:

Data Protection Officer
Address: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Contact No.: +(603) 7730 0333
Email Address: DPO.IPC@ikano.asia

By submitting your personal data to us, you consent to us processing your personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice. We will also take it that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

In some circumstances, you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or other third party including minors). You represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to us and you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their Personal Data in accordance with this Personal Data Privacy Notice.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy from time to time. We will notify you of any amendments to this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy via announcements on our website or other appropriate means. If we amend this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Personal Data Privacy Notice or Personal Data Privacy Policy.

In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Date of issuance of this Personal Data Privacy Notice: 1 April 2019

Notis Privasi Data Peribadi Kepada Vendor-vendor/Pembekal-pembekal/Pengedar-pengedar/Penyewa-penyewa

Vendor-vendor/Pembekal-pembekal/Pengedar-pengedar/Penyewa-penyewa yang dihormati,

Notis privasi untuk data peribadi ini (“Notis Privasi Data Peribadi”) diberikan kepada semua vendor/pembekal/pengedar Ikano Corporation Sdn Bhd (“IPC”, “kita” dan “kami”) yang dihormati, selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Sepanjang masa urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, memberi maklum balas terhadap pertanyaan atau aduan anda, memproses invois anda berkaitan dengan penjualan/pembekalan/pengedaran produk dan/atau perkhidmatan anda, serta tujuan-tujuan lain yang kami perlukan untuk mengendalikan dan mengekalkan perniagaan kami sepertimana yang tertera di Polisi Privasi Data Peribadi kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).

Kami tidak akan mendedahkan sebarang data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda kecuali kepada syarikat berkaitan dan bersekutu kami, rakan usaha sama/ perniagaan, vendor, pembekal serta ejen yang dilantik oleh kami, institusi kewangan dan/atau syarikat insuran, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, jikalau perlu, yang memberi produk dan/atau perkhidmatan berkaitan dengan perniagaan kami, mana-mana pihak yang berjanji untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit, kepada mana-mana pihak sepertimana yang tertera di dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami, atau sekiranya diperlukan di bawah undang-undang. Sesalinan Polisi Privasi Data Peribadi kami boleh didapati di /personal-data-privacy-policy.

Kami perlu mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Sekiranya anda tidak memberikan data peribadi anda kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Notis Privasi Data Peribadi dan Polisi Privasi Data Peribadi kami, kami mungkin tidak dapat memproses invois anda berhubung dengan penjualan/pembekalan/pengedaran produk dan/atau perkhidmatan anda.

Kami akan memastikan data peribadi anda disimpan dengan selamat. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Anda mempunyai hak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda pada bila-bila masa (contohnya, meminta kami berhentikan penghantaran iklan atau promosi kepada anda untuk tujuan pemasaran).

Setiap permintaan bertulis atau perhubungan mengenai data anda perlu disampaikan ke alamat di bawah:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Alamat: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
No.Telefon: +(603) 7730 0333
Alamat E-mel: DPO.IPC@ikano.asia

Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju untuk kami memproses data peribadi anda sepertimana yang tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini, dan anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah betul dan lengkap, dan tiada data peribadi yang mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan setakat tarikh notis ini. Anda mesti, dengan segera, mengemaskini data anda sekiranya terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi yang anda beri kepada kami.

Dalam keadaan tertentu, anda mungkin telah memberi data peribadi berkaitan individu lain (seperti ahli keluarga anda atau pihak ketiga yang lain termasuk individu yang di bawah umur 18 tahun). Anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberi data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini.

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindahan kepada Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami akan dimaklumkan di laman web kami atau melalui cara lain yang bersesuaian. Jika kita meminda Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami, pindaan itu hanya akan berkuat-kuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi Data Peribadi atau Polisi Privasi Data Peribadi yang terpinda.
Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi Data Peribadi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Tarikh Notis Privasi Data Peribadi ini dikeluarkan: 1 April 2019

Personal Data Privacy Notice To IPC co-workers

Dear IPC co-workers,

This privacy notice for personal data (“Personal Data Privacy Notice”) is issued to all our employees of Ikano Corporation Sdn Bhd (“IPC”, “us”, “we” or “our”), pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

During your course of dealing with us, we will collect and process your personal data for purposes, including, to communicate with you, manage, improve and maintain effective human resources administration, respond to your enquiries or complaints, improve and facilitate employee performance and salary reviews, monitor compliance with our policies, rules and regulations, handbooks and guidelines, code of conduct, enable us to plan and monitor training requirements, conduct health check on employees and other purposes that are necessary or related to your employment with us (collectively referred to as “Purposes”) set out in our Personal Data Privacy Policy and our Employee handbook / Personal Data Protection Compliance Manual. Please refer to our Personal Data Privacy Policy and our Employee handbook / Personal Data Protection Compliance Manual for a detailed explanation on how we process your personal data.

We will not disclose any of your personal data to any third party without your consent except to our related corporations and affiliates, vendors, suppliers, joint venture/business partners, appointed agents and/or service providers, within or outside Malaysia, where necessary, that provide related products and/or services in connection with our business, any party who undertakes to keep your personal data confidential, any person as set out in our Personal Data Privacy Policy and our Employee Handbook / Personal Data Protection Compliance Manual, or to whom we are compelled or required under the law to disclose to. A copy of our Personal Data Privacy Policy is available on our website at /personal-data-privacy-policy. A copy of our Employee Handbook / Personal Data Protection Compliance Manual is available on our intranet.

It is necessary for us to collect and to retain your personal data. If you do not provide us with your personal data, or do not consent with this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy, we will not be able to offer you all employment benefits or treat you in the same way as those of your colleagues who accept these terms.

We are committed to ensuring that your personal data is stored securely. You have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct your personal data held by us. You have the right at any time to request us to limit the processing and use of your personal data.

Your written request should be addressed to:

Data Protection Officer
Address: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Contact No.: +(603) 7730 0333
Email Address: DPO.IPC@ikano.asia

By submitting your personal data to us, you consent to us processing your personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice. We will also take it that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

In some circumstances, you may have provided personal data relating to other individuals (such as your spouse, family members or other third party including minors). You represent and warrant that you are authorised to provide their personal data to us and you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their Personal Data in accordance with this Personal Data Privacy Notice.

We reserve the right to update and amend this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy from time to time. We will notify you of any amendments to this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy via appropriate means. If we amend this Personal Data Privacy Notice or our Personal Data Privacy Policy, the amendment will only apply to personal data collected after we have posted the revised Personal Data Privacy Notice or Personal Data Privacy Policy.

In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Date of issuance of this Personal Data Privacy Notice: 1 April 2019

Notis Privasi Data Peribadi Kepada Rakan-rakan sekerja IPC

Rakan-rakan sekerja IPC yang dihormati,

Notis privasi untuk data peribadi ini (“Notis Privasi Data Peribadi”) diberikan kepada semua rakan sekerja Ikano Corporation Sdn Bhd (“IPC”, “kita” dan “kami”) yang dihormati, selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Sepanjang masa urusan anda dengan kami, kami akan mengumpul dan memproses data peribadi anda untuk tujuan berkomunikasi dengan anda, mengurus, memperbaiki dan mengekalkan pentadbiran sumber manusia yang efektif, memberi maklum balas terhadap pertanyaan atau aduan anda, memperbaiki dan memudahkan prestasi pekerja dan semakan gaji, memantau pematuhan polisi, peraturan, buku panduan dan garis panduan Ikano, membolehkan kami merancang dan memantau keperluan latihan, melaksanakan pemeriksaan kesihatan ke atas pekerja, serta tujuan-tujuan lain yang kami perlukan atau berhubung dengan perkerjaan anda dengan kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”) yang tertera di dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami dan Buku Panduan Pekerja / Manual Pematuhan Perlindungan Data Peribadi kami. Sila rujuk kepada Polisi Privasi Data Peribadi kami dan Buku Panduan Pekerja / Manual Pematuhan Perlindungan Data Peribadi kami untuk penjelasan yang terperinci tentang pemprosesan data peribadi anda oleh kami.

Kami tidak akan mendedahkan sebarang data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda kecuali kepada syarikat berkaitan dan bersekutu kami, vendor, pembekal, rakan usaha sama/perniagaan, serta ejen dan/atau pembekal perkhidmatan yang dilantik, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, jikalau perlu, yang memberi produk dan/atau perkhidmatan berkaitan dengan perniagaan kami, mana-mana pihak yang berjanji untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit, mana-mana pihak sepertimana yang tertera di dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami dan Buku Panduan Pekerja / Manual Pematuhan Perlindungan Data Peribadi kami, atau sekiranya diperlukan di bawah undang-undang. Sesalinan Buku Panduan Pekerja / Manual Pematuhan Perlindungan Data Peribadi kami boleh didapati di dalam intranet kami. Sesalinan Polisi Privasi Data Peribadi kami boleh didapati di /personal-data-privacy-policy.

Kami perlu mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Sekiranya anda tidak memberikan data peribadi anda kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami, kami mungkin tidak dapat menawarkan semua faedah pekerjaan atau memberi layanan yang sama seperti rakan-rakan sekerja anda yang telah menerima terma-terma ini.

Kami akan memastikan data peribadi anda disimpan dengan selamat. Anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Anda mempunyai hak untuk meminta kami menghadkan pemprosesan dan penggunaan data peribadi anda pada bila-bila masa.

Setiap permintaan bertulis atau perhubungan mengenai data anda perlu disampaikan ke alamat di bawah:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Alamat: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
No.Telefon: +(603) 7730 0333
Alamat E-mel: DPO.IPC@ikano.asia

Dengan memberikan data peribadi anda kepada kami, anda bersetuju untuk kami memproses data peribadi anda sepertimana yang tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini, dan anda mengesahkan bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah betul dan lengkap, dan tiada data peribadi yang mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan. Anda mesti, dengan segera, mengemaskini data anda sekiranya terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi yang anda beri kepada kami.

Dalam keadaan tertentu, anda mungkin telah memberi data peribadi berkaitan dengan individu lain (seperti ahli keluarga anda atau pihak ketiga yang lain termasuk individu yang di bawah umur 18 tahun). Anda mewakili dan menjamin bahawa anda diberi kuasa untuk memberi data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana tertera di Notis Privasi Data Peribadi ini.

Kami berhak untuk mengemaskini dan meminda Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami dari semasa ke semasa. Sebarang perubahan atau pemindahan kepada Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami akan dimaklumkan melalui cara yang bersesuaian. Jika kita meminda Notis Privasi Data Peribadi ini atau Polisi Privasi Data Peribadi kami, pindaan itu hanya akan berkuat-kuasa untuk data peribadi yang dikumpul selepas kami memaparkan Notis Privasi Data Peribadi atau Polisi Privasi Data Peribadi yang terpinda.

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi Data Peribadi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Tarikh Notis Privasi Data Peribadi ini dikeluarkan: 1 April 2019

Personal Data Privacy Notice To Job Applicant

Dear applicant,

This privacy notice for personal data (“Personal Data Privacy Notice”) is to inform you that your personal data is being processed by or on behalf of Ikano Corporation Sdn Bhd (“Company”, “we”, “us” or “our”), pursuant to the statutory requirements of the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

We will process your personal data (including your sensitive personal data such as information about your physical or mental health condition, religious belief and criminal conviction, if applicable, and other information we may obtain about you from third parties) in order to process your application for employment, assess your suitability for employment with us and to communicate with you.

The selection process may involve the supply of further information, and we may obtain such information from third parties (including but not limited to, information from your referees, public records, background check agencies, recruitment agencies) regarding the qualifications, experience, eligibility and/or other information for recruitment-related purposes. All such information will be kept strictly confidential and used for assessing your application only.

Unsuccessful Application

If your application is unsuccessful, we will keep your personal data for a period of up to two (2) years in accordance with our internal policies and procedures.

We may also provide and/or transfer your personal data to other companies within the Company’s group of companies (our related corporations and affiliates) to determine your suitability for employment, or to our professional advisers, agents, contractors, third party service providers, joint venture/business partners, within or outside Malaysia, where necessary and in relation to your application for employment with us. The Company and/or the Company’s group of companies (including our related corporations and affiliates) may contact you if other job opportunities arise in the future which we think may interest you. If you do not wish for us (or any of the other companies within the Company’s group of companies) to contact you for this purpose, please contact us.

Successful Application

If your application is successful, we will process your personal data for purposes regarding employment with us, including to communicate with you, manage, improve and maintain effective human resources administration, process your payroll, respond to your enquiries or complaints, improve and facilitate employee performance and salary reviews, monitor compliance with our internal policies and procedures, rules and regulations, handbooks and guidelines, code of conduct, evaluate your performance, enable us to plan and monitor training requirements, conduct health checks on you, facilitate your secondment and transfer within the Company and/or the Company’s group of companies (including our related corporations and affiliates) and other purposes that are necessary or related to your employment with us and other purposes as set out in our Personal Data Privacy Policy and our employee handbook and/or personal data protection compliance manual (collectively referred to as “Purposes”).

We will not disclose any of your personal data to any third party without your consent except to the Company’s group of companies (including our related corporations and affiliates), our professional advisers, agents, contractors, third party service providers, joint venture/business partners, insurance companies, banks and financial institutions, within or outside Malaysia, where necessary, for the Purposes mentioned above, to any party who undertakes to keep your personal data confidential, to any person as set out in our Personal Data Privacy Policy and our employee handbook and/or personal data protection compliance manual, or to whom we are compelled or required under the law to disclose to. A copy of our Personal Data Privacy Policy is available on our website at /personal-data-privacy-policy.

It is necessary for us to collect and process your personal data. If you do not provide us with your personal data, or do not consent to this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy, we will not be able to assess and process your application, offer you employment with us, manage and maintain your employment relationship with us, process your personal data for any of the Purposes or offer you all employment benefits.

We are committed to ensuring that your personal data is stored securely. Please note that we may keep your personal data for a reasonable period in accordance with the legal and our administrative requirements if you cease to be employed by us.

To the extent that the applicable law allows, you have the right to request for access to, request for a copy of, request to update or correct, your personal data held by us. Notwithstanding the foregoing, we reserve our rights to rely on any statutory exemptions and/or exceptions to collect, use and disclose your personal data.

Your written request should be addressed to:

Data Protection Officer
Address: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
Contact No.: +(603) 7730 0333
Email Address: DPO.IPC@ikano.asia

We take it that all personal data provided by you is accurate and complete, and that none of it is misleading or out of date. You will promptly update us in the event of any change to your personal data.

To the extent that you have provided (or will provide) personal data about your family members, spouse and/or other dependents, you confirm that you have explained to them that their personal data will be provided to, and processed by, us and you represent and warrant that you have obtained their consent to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy.

In respect of minors (i.e. individuals under 18 years of age) or individuals not legally competent to give consent, you confirm that they have appointed you to act for them, to consent on their behalf to the processing (including disclosure and transfer) of their personal data in accordance with this Personal Data Privacy Notice and our Personal Data Privacy Policy.

In accordance with Section 7(3) of the PDPA, this Personal Data Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

Date of issuance of this Personal Data Privacy Notice: 1 April 2019

Notis Privasi Data Peribadi Kepada Pemohon Pekerja

Kepada Pemohon,

Notis privasi untuk data peribadi ini ("Notis Privasi Data Peribadi") adalah untuk memaklumkan anda bahawa data peribadi anda sedang diproses oleh atau bagi pihak Ikano Corporation Sdn Bhd ("Syarikat", "kita" atau "kami"), selaras dengan obligasi statutori di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA").

Kami akan memproses data peribadi anda (termasuk data peribadi yang sensitif seperti maklumat mengenai keadaan kesihatan fizikal atau mental, kepercayaan agama dan rekod jenayah, jika berkenaan, dan maklumat lain yang kami perolehi tentang anda daripada pihak ketiga) untuk memproses permohonan pekerjaan anda, menilai kesesuaian anda untuk bekerja dengan kami dan untuk berkomunikasi dengan anda.

Proses pemilihan ini mungkin melibatkan pembekalan maklumat lanjut, dan kami mungkin akan mendapatkan maklumat tersebut daripada pihak ketiga (termasuk tetapi tidak terhad kepada, maklumat daripada pegawai rujukan, rekod awam, agensi pemeriksaan latar belakang, agensi pengambilan pekerjaan) mengenai kelayakan, pengalaman dan/atau maklumat lain bagi tujuan pengambilan pekerjaan. Semua maklumat tersebut akan disimpan secara sulit dan digunakan untuk menilai permohonan pekerjaan anda sahaja.

Permohonan yang Tidak Berjaya

Jika permohonan anda tidak berjaya, kami akan menyimpan data peribadi anda untuk tempoh dua (2) tahun selaras dengan polisi dan prosedur dalaman kami.

Kami juga mungkin memberikan dan/atau mendedahkan data peribadi anda kepada syarikat-syarikat di dalam kumpulan Syarikat (termasuk syarikat berkaitan dan bersekutu kami) untuk menentukan kesesuaian anda untuk pekerjaan di syarikat-syarikat tersebut, atau kepada penasihat profesional, ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan, rakan usaha sama/perniagaan kami, sama ada di dalam atau di luar Malaysia, jikalau perlu dan berkaitan dengan permohonan pekerjaan anda. Syarikat dan/atau syarikat-syarikat di dalam kumpulan Syarikat (termasuk syarikat berkaitan dan bersekutu kami) mungkin akan menghubungi anda jika peluang pekerjaan lain timbul pada masa hadapan yang mana kami fikir boleh menarik minat anda. Jika anda tidak mahu kami (atau syarikat-syarikat lain di dalam kumpulan Syarikat) menghubungi anda untuk tujuan ini, sila hubungi kami.

Permohonan yang Berjaya

Jika permohonan anda berjaya, kami akan memproses data peribadi anda untuk tujuan-tujuan berkenaan dengan pekerjaan anda dengan kami, termasuk untuk berkomunikasi dengan anda, mengurus, memperbaiki dan mengekalkan pentadbiran sumber manusia yang efektif, memproses gaji anda, memberi maklum balas terhadap pertanyaan atau aduan anda, memperbaiki dan memudahkan prestasi pekerja dan semakan gaji, memantau pematuhan polisi, peraturan, buku panduan dan garis panduan, menilai prestasi anda, membolehkan kami merancang dan memantau keperluan untuk latihan, melaksanakan pemeriksaan perubatan ke atas pekerja, memudahkan penukaran sementara dan pemindahan anda di dalam Syarikat dan/atau syarikat-syarikat di dalam kumpulan Syarikat (termasuk syarikat berkaitan dan bersekutu kami) serta tujuan-tujuan lain yang kami perlukan atau berhubungan dengan perkerjaan anda dengan kami yang sepertimana tertera dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami dan buku panduan pekerja dan/atau manual pematuhan perlindungan data peribadi kami (secara kolektifnya dirujuk sebagai “Tujuan-Tujuan”).

Kami tidak akan mendedahkan apa-apa data peribadi anda kepada mana-mana pihak ketiga tanpa kebenaran anda kecuali kepada syarikat-syarikat di dalam kumpulan Syarikat (termasuk syarikat berkaitan dan bersekutu kami), penasihat profesional, ejen, kontraktor, pembekal perkhidmatan, rakan usaha sama/perniagaan, syarikat insurans, bank dan institusi kewangan, di dalam atau di luar Malaysia, jikalau perlu, bagi Tujuan-Tujuan yang disebut di atas, kepada mana-mana pihak yang berjanji untuk menyimpan data peribadi anda secara sulit, kepada mana-mana pihak sepertimana yang tertera dalam Polisi Privasi Data Peribadi kami dan buku panduan pekerja dan/atau manual pematuhan perlindungan data peribadi kami, atau sekiranya diperlukan di bawah undang-undang. Sesalinan Polisi Privasi Data Peribadi kami boleh didapati di /personal-data-privacy-policy.

Kami perlu mengumpul dan menyimpan data peribadi anda. Sekiranya anda tidak memberikan data peribadi anda kepada kami, atau tidak bersetuju dengan Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami, kami tidak dapat menilai dan memproses permohonan anda, menawarkan pekerjaan kepada anda, mengurus dan mengekalkan hubungan pekerjaan anda dengan kami, memproses data peribadi anda bagi Tujuan-Tujuan yang disebut di atas atau menawarkan semua faedah-faedah pekerjaan kepada anda.

Kami akan memastikan data peribadi anda disimpan dengan selamat. Sila ambil perhatian bahawa kami akan menyimpan data peribadi anda untuk satu tempoh yang munasabah selaras dengan undang-undang dan keperluan pentadbiran kami selepas anda berhenti bekerja dengan kami.

Setakat mana yang dibenarkan di bawah undang-undang, anda mempunyai hak untuk meminta akses kepada, mendapat salinan, mengemaskini atau memperbetulkan data peribadi anda yang disimpan oleh kami. Walaubagaimana pun, kami mempunyai hak untuk bergantung kepada mana-mana pengecualian dalam mengumpul, mengguna dan mendedah data peribadi anda.

Setiap permintaan bertulis atau perhubungan mengenai data peribadi anda perlu disampaikan ke alamat di bawah:

Pegawai Perlindungan Data Peribadi
Alamat: Ikano Corporation Sdn Bhd, No 2, Jalan PJU 7/2, Mutiara Damansara, 47800 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan.
No.Telefon: +(603) 7730 0333
Alamat E-mel: DPO.IPC@ikano.asia

Kami menganggap bahawa semua data peribadi yang diberikan oleh anda adalah betul dan lengkap, dan tiada data peribadi yang mengelirukan atau yang belum dikemaskinikan. Anda akan segera mengemaskini data peribadi anda sekiranya terdapat apa-apa perubahan kepada data peribadi yang anda beri kepada kami.

Setakat mana yang anda telah memberikan (atau akan memberikan) data peribadi tentang ahli keluarga, pasangan dan/atau tanggungan lain anda, anda mengesahkan bahawa anda telah menjelaskan kepada mereka bahawa data peribadi mereka akan didedahkan kepada, dan akan diproses oleh, kami dan anda menyata dan menjamin bahawa anda telah diberi kuasa untuk mendedahkan data peribadi mereka kepada kami dan anda telah memperolehi kebenaran daripada mereka berkenaan dengan pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka sepertimana yang tertera dalam Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami.

Berkenaan dengan individu yang belum mencapai usia dewasa (iaitu individu di bawah umur 18 tahun) atau individu yang tidak mempunyai kompeten untuk memberi kebenaran, anda mengesahkan bahawa mereka telah melantik anda untuk mewakili mereka, untuk memberi kebenaran bagi pihak mereka berkenaan dengan pemprosesan (termasuk pendedahan dan pemindahan) data peribadi mereka selaras dengan Notis Privasi Data Peribadi ini dan Polisi Privasi Data Peribadi kami.

Mengikut Seksyen 7(3) PDPA, Notis Privasi Data Peribadi ini diterbitkan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman atau percanggahan di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Tarikh Notis Privasi Data Peribadi ini dikeluarkan: 1 April 2019